For English version: click here →

Over 4000 ungdommer skulle i romjulen ha vært samlet til ungdomscamp på Oslofjord. Men restriksjonene fra myndighetene 13. desember gjorde det klart at campen ikke lenger var mulig å gjennomføre, og den måtte dessverre avlyses på kort varsel.

Slagordet i BUK har vært #whateverittakes for å legge aktiviteter og tilbud til rette for ungdommer i hele koronaperioden, og selv om avlysningen betyr minimal juleferie for både ansatte og mange frivillige mentorer var der få dager etter regjeringens pressekonferanse et digitalt alternativ klart, nemlig «Romjulscamp Online 2021».

BUK Sandefjord rigget allerede 8. desember noen av campområdene på Oslofjord i snøvær og minusgrader.
Kristin Vedvik (22) og Madelen (17) fra BUK Sandefjord rigget til campen, som dessverre måtte avlyses.

Et unikt internasjonalt samarbeid

En snuoperasjon som denne ville aldri vært mulig uten de flere tusen dedikerte mentorer som nå enda en gang må planlegge et så bra opplegg som mulig lokalt. Naturligvis alt etter hva som lar seg gjøre i henhold til nasjonale regler og restriksjoner der man er.

Alle BUK-lokalforeninger verden over har i flere år hatt en BUK-kontaktperson som jevnlig får informasjon og oppdateringer fra BUK sentralt om camper og aktiviteter. BUK-kontaktperson videreformidler dette videre til mentorene og ungdommene i lokalforeningen sin, og bidrar slik til at alle får like god informasjon og oppfølging.

Dette fellesskapet har aldri vært viktigere enn under pandemien.

Daglig leder i BUK, Peter Tischhauser holdte tirsdag 14. Desember webinar over Zoom med alle
BUK-kontakter worldwide.

Hannah Solberg (25) er BUK-kontaktperson i lokalforeningen i Drammen og beskriver samarbeidet med BUK-sentralt som en stor hjelp for dem lokalt:

  • Jeg syns dette samarbeidet er helt gull for oss som plutselig stod med det store ansvaret for å lage lokal camp for ungdommene våre midt under en pandemi. BUK sentralt legger alt til rette med onlinesendinger og opplegg til aktiviteter, som vi kan ta med oss inn i det lokale arbeidet. Dette letter vårt arbeid lokalt, noe vi setter stor pris på, sier hun.
Hannah Solberg, BUK Drammen

Også Elias Siow (31) som er BUK-kontaktperson i Melbourne i Australia uttrykker stor takknemlighet for å være en del av det internasjonale samarbeidet i BUK:

  • Innholdet som kommer fra BUK sentralt for å kunne gjennomføre lokale camper har virkelig vært en drahjelp i disse tider hvor vi ikke har kunnet komme til campene i Norge. Og betydningen av dette samarbeide mellom alle lokalforeningene har bare blitt forsterket nå under pandemien. Det har jo helt tydelig vist at det er veldig verdifullt å jobbe sammen snarere enn hver for oss, sier han.
Elias Siow, BUK Melbourne

Les mer om den viktige jobben mentorene i BUK gjør her: Et godt sted å høre til.

 

En digital camppakke

Akkurat nå er smittesituasjonen, restriksjoner og tiltak veldig forskjellige fra land til land, og det er derfor også veldig forskjellig fra lokalforening til lokalforening hva som er mulig for dem å gjennomføre. Derfor blir Romjulscampen Online 2021 et 100 % onlinetilbud fra BUK sentralt, hvor lokalforeningene kan arrangere lokale camper hvis det er ønskelig – og mulig. Alle lokalforeninger har nå mottatt en digital «camppakke» med informasjon, program, materiell og tips til å gjennomføre fire ulike lokale campopplegg.

Slik ser programmet fra BUK sentralt ut.

Om få dager vil lokalforeningene også motta en spennende pakke i posten med blant annet deltakerarmbåndene som skulle vært brukt på campen i Norge, grafisk materiell og annet materiell som skal brukes i forbindelse med onlineaktivitetene.

Armbåndene er en del av pakken som i disse dager sendes
med ekspress til lokalforeningene.
Det jobbes kontinuerlig for å bli klare med et digitalt alternativ før campen starter online 28. desember.

En positiv konsekvens av at campen blir online

Teamet bak onlinecampen jobber nå døgnet rundt for å rekke å bli helt klare med det digitale alternativet til 28. desember hvor onlinecampen starter.

Prosjektleder for campen, Miriam Hartje (31) har sammen med teamet sitt jobbet tusenvis av timer med den nå avlyste campen, men på tross av dette er det en optimistisk og smilende Hartje som uttaler:

  • Mange i prosjektteamet har de siste månedene brukt store deler av fritiden sin ut over jobb på å gjøre romjulscampen så bra som mulig, og vi var nettopp blitt klare til å gjennomføre campen på Oslofjord da de nye restriksjonene kom. Derfor er det dess mere imponerende å oppleve velviljen og arbeidslysten til å digitalisere hele konseptet med få dager til campstart, sier hun.
Miriam Hartje, prosjektleder for Romjulscampen Online 2021.

Men det er som man sier: det er ikke noe som er så dårlig, at det ikke er godt for noe. Og Hartje gleder seg tross alt over, at det nå er 2000 flere ungdommer som får oppleve camp i romjulen:

  • Selv om det gjør vondt å måtte avlyse Romjulscampen er jeg overbevist om at de nå rundt 6000 ungdommer som blir med på det digitale alternativet kommer til å få en fantastisk opplevelse med sine lokalforeninger. Jeg ønsker lokalforeningene masse lykke til med å gjennomføre lokalt, og vi i BUK sentralt skal støtte dem alt vi bare kan for å lette jobben deres så mye som mulig, sier hun avslutningsvis.