Søk
Close this search box.

Høstcamp 2021

29.—31. oktober

1. Forord

Kjære BUK-lokalforening,

Takk for en fantastisk camp, og for tilliten dere viser oss gang på gang.

Tilbakemeldingene viser at campene er av stor betydning for deltakerne, både i deres åndelige og personlige utvikling. Campene gir ungdommene en unik mulighet for å dyrke sine interesser og være med likesinnede i et positivt miljø, hvor de blir veiledet i å leve et personlig kristenliv. Vi arbeider dedikert for å skape nye høydepunkter og gjenskape fellesskapet for hver camp, og deltakerne inspirerer oss til å gjøre en ekstra innsats.

Takk for den enkelte mentors uegennyttige innsats som skaper de trygge rammene, og for den enkelte lokalforenings bidrag i aktivitets- og innholdstilbudet.

Denne rapporten gir et overblikk over campens innhold og nøkkeltall. Vi håper den kan komme dere til nytte.

Lykke til med det lokale arbeidet, og vi gleder oss til å se dere igjen på neste arrangement!

Med vennlig hilsen

Peter Tischhauser
Daglig leder, Brunstad Ungdomsklubb

Morten Kristoffersen
Styreleder, Brunstad Ungdomsklubb

2. Innledning

Høstcampen 2021 ble avholdt 29. – 31. oktober på Oslofjord Convention Center i Norge. Rundt 3700 deltakere var med fra Oslofjord, mens ytterligere 3000 fulgte med online.

Denne campen ble den første vanlige campen – det vil si en camp uten noen former for restriksjoner siden nedstengningen i mars 2020. Selv om Norge igjen var et åpent land var det dessverre ikke alle lokalforeninger som hadde mulighet til å komme til campen grunnet gjeldende reiseråd i deres land. Derfor ble også denne campen gjennomført som en «hybridcamp», der lokalforeningene som ikke kunne reise til Norge kunne følge deler av programmet online og gjennomføre andre deler lokalt.

Som på alle andre camper hadde også høstcampen et eget tema, og denne gangen var temaet for campen det å ha et sted og samles med andre med samme tro som en selv.

På Brunstad, stedet hvor Brunstad Christian Church (BCC) har hatt sine stevner siden 1956, har også mange av campdeltakerne kommet siden de var helt små. Stedet har derfor en helt spesiell betydning for mange av dem. Ulike deltakere fortalte igjennom flere filminnslag at på dette stedet fikk de tro og svar. Her hørte de Guds ord, her tok de viktige beslutninger og her omvendte de seg til et liv med Jesus.

Høstcampen ble en utrolig vellykket camp, der deltakerne fikk oppleve mange spennende aktiviteter, fikk se mange gode venner igjen, men viktigst av alt fikk de komme sammen om deres felles tro og kunne reise hjem hver til sitt mange fine minner og erfaringer rikere.

3. Campens program

Programmet gjenspeilet som alltid de fire formålsdimensjonene i BUKs visjon og programelementene var derfor kombinert slik at det ble god variasjon mellom aktiviteter, underholdning og inspirasjon til å leve som en kristen.

Et av BUKs formål handler om å spre den kristne tro og lære blant ungdom over hele verden slik den er definert i Brunstad Christian Churchs (heretter BCC) trosgrunnlag og derfor er trosoppbyggelsen grunnlaget i mange programelementer. Videre bidrar programmet til å fremme trosfellesskap og erfaringsutveksling mellom ungdommer fra hele verden.

De fire formålsdimensjonene åndelig-, fysisk-, personlig- og sosial utvikling står helt sentralt i tilbudet til de unge, og ungdomscampene som arrangeres fire ganger i året er en stor del av dette arbeidet. Derfor inneholder programmet på campene alltid elementer fra alle de fire formålsdimensjonene. På Høstcampen fikk deltakerne oppleve inspirerende kristent innhold gjennom tre ulike samlinger, hvor fokuset var på åndelig utvikling. På dagtid kunne deltakerne velge mellom 19 ulike aktiviteter.

Programmet for Høstcampen 2021 vises under:

4. Sentralt organisert program

BUK sentralt utvikler konsept, program og innhold for hver eneste camp.

Selve avviklingen av campene skjer i tett samarbeid med lokalforeningene, som på ulike måter bidrar med å utføre planene og realisere konseptene.

De lokalforeningene som ikke kunne reise til Norge under sommercampen, fulgte det overordnede programmet fra BUK sentralt, men sørget selv for fasiliteter, lokale aktiviteter og bevertning.

4.1. Avataren Agnes

Alle BUK sine høstcamper er tech-inspirert. Derfor dykket vi nok en gang ned i teknologiens kule og fascinerende verden, men denne gangen var det med en liten vri; i år fikk deltakerne nemlig oppleve en spennende tidsreise både bakover og fremover i tid.

Avataren “Agnes” ble utviklet spesielt for høstcampen for å, på en mer teknologisk måte, komme med informasjon og utfordringer til deltakerne underveis i campen. Agnes tok derfor med jevne mellomrom over styringen på alle skjermer på campområdet.

4.2. God Morgen BUK

God Morgen BUK er en kort morgensending som skal gi en hyggelig start på hver campdag. Sendingene inneholder relevant informasjon om campdagen som skal til å begynne, og forskjellige gjester kommer i studio. Nytt for denne campen var at frokosten ble levert til alle suitene deltakerne bodde i, slik at de kunne nyte frokosten sin, mens de så «God Morgen BUK» sammen.

4.2.1. God Morgen BUK, lørdag 30. oktober

Programlederen, Karine, bød velkommen til dagens sending fra «HUBen» på festplassen på Oslofjord. Med seg i studio hadde Karine besøk av Gunnar, som kun var 12 år den gangen stedet Brunstad ble stevnested for BCC. Han fortalte om mange gode minner blant annet fra årene på campingplassen.

Deretter ble en kort tilbakeblikksfilm fra gårsdagen vist. Etter denne fikk Karine besøk av to nye gjester i studio, Kristian og Kristian. Disse var begge to ansvarlige for en aktivitet under campen.

Kristian, ansvarlig for «Sportspakken» fortalte at de hadde mange ulike sportsaktiviteter og konkurranser på programmet. Med 700 påmeldte var Sportspakken den aktivitet med flest påmeldte under Høstcampen 2021.

Hovedansvarlig for aktiviteten «E-sport», Kristian, fortalte at også på E-sport kunne deltakerne se frem til turneringer i mange forskjellige spill og kule aktiviteter gjennom hele campen. Med sine

620 deltakere var E-sport den andre mest populære aktivitet på høstcampen kun overgått av Sportspakken.

Avslutningsvis snakket gjestene om at det er vanlig å kunne føle litt på prestasjonsangst, når man er så mange ungdommer samlet på samme sted. Men «vi er, dem vi er», sa Gunnar. Vi skal ikke tenke på å være noen annen enn den vi er. Vi har hver våre evner og trenger derfor ikke å sammenligne oss med noen andre. Dette er et sentralt punkt i Kristendommen og ble altså noen avsluttende gode ord til ungdommene som fulgte med denne morgenen.

4.2.2. God Morgen BUK, søndag 31. oktober

Programlederen Karine bød igjen velkommen til dagens sending fra «HUBen» på festplassen. Med seg i studio hadde hun denne morgenen Einar fra lokalforeningen i Østfold. Karine og Einar snakket kort om betydningen av å komme til Brunstad og det å kunne være sammen.

Heretter ble de vist en kort tilbakeblikksfilm fra gårsdagen som var laget av deltakerne som var påmeldt aktiviteten «Foto og video».

Etter filmen fikk Karine besøk av de aktivitetsansvarlige for «Hockey jenter» og «Kreativ».

Hile, som var ansvarlig for jentenes hockeyturnering kunne fortelle at aldri hadde så mange vært påmeldt denne aktiviteten tidligere – 300 spillere fordelt på 19 lag fra åtte forskjellige land var påmeldt. Den første campen hvor det var mulig for jenter å melde seg på hockey var Påskecampen 2017 – og da var det bare fem lag som var påmeldt, fortalte Hile stolt.

Anette som var ansvarlig for Kreativ fortalte at campens kreative deltakere hadde bygget en miniversjon av Brunstad som alle øvrige deltakere kunne stikke innom og se på, hvis de hadde lyst til det.

Avslutningsvis i sendingen snakket de alle fire om viktigheten av å kunne samles om å høre Guds ord.

4.3. Aktiviteter

Deltakerne på høstcampen kunne velge mellom hele 19 ulike aktiviteter, men E-sport og hockey for jenter var som allerede nevnt hovedaktivitetene på campen. I år var det rekordmange påmeldte nettopp disse to aktivitetene.

Når deltakerne hadde litt fritid, kunne de bruke tiden i de ulike «HUBs» hvor det f.eks. var mulig å spille mange ulike spill – både de gammeldagse og virtuelle – stå på rulleskøyter og ellers bare slappe av og kose seg med vennene sine. I tillegg var det laget et «Prosjekter- museum» som en del av hubben på festplassen, der deltakerne kunne bli litt klokere på stedet «Brunstad» sin historie.

Aktivitetene deltakerne kunne velge mellom på dagtid var:

Airsoft

Hvis man som deltaker var klar for litt utendørs action var airsoft helt rette aktivitet. Deltakere fikk her prøve krefter med airsoft-/softgun-rifler. Nytt på denne campen var at det ble gjennomført en turnering som ble avsluttet med en spennende showkamp.

Den kuleste gruppen

Konseptet for denne aktiviteten var helt kort fortalt bare å ha det gøy. Deltakere kunne danse, lage ulike former for kunst/håndverk, se på kamper, bowle, kle seg ut og ta kule bilder.

E-sport

E-sport var hovedaktivitet på campen, og deltakerne var invitert til «Mega LAN» i Oslofjord Arena med både turneringer og «events» i kjente spill.

Fjelltur

Hvis du var klar for tur i det fine høstværet kunne du velge aktiviteten «fjelltur» som inneholdt aktiviteter og ekte turopplevelser i Norges vakre natur.

Foto og video

På denne aktiviteten hadde du mulighet til å utvikle deg videre som fotograf eller lage en tilbakeblikksfilm fra dette årets høstcamp.

Hockey for jenter

Hockeyturneringen for jenter var også en hovedaktivitet på høstcampen.

Her meldte deltakerne seg på som lag eller enkeltvis.

Håndball

På håndballturneringen for jenter kunne deltakerne også melde seg på som et lag eller som enkeltspiller. Fra og med Romjulscampen 2021 vil både jenter og gutter kunne melde seg på håndballturnering under campene.

Klatring

Klatring var en spennende sportsaktivitet for de av deltakerne som likte utfordringer, mestringsglede og adrenalin. Både nybegynnere og erfarne kunne være med. Under høstcampen i år var det litt ekstra fokus på speed-klatring.

Koding og radioprogrammering

Hvordan fungerer en robot egentlig? Hva består den av, og hvordan styres den? På aktiviteten «Koding og radioprogrammering» fikk du svar på disse spørsmålene, og du fikk muligheten til å bygge en robot fra bunnen av.

Kreativ

På denne aktiviteten kunne deltakerne jobbe kreativt i grupper med fysikk, teknologi og kunst. På denne campen bygget deltakerne en miniversjon av «Brunstad».

Maritim

Krabbefiske, havfiske, havseilas og havrafting i Oslofjorden var de spennende tingene som deltakerne på «Maritim» fikk oppleve denne campen.

Masterchef Konditor Edition

De bakeglade deltakere ble med på historiens første MasterChef Konditor Edition.

Her lærte deltakerne nye og kreative måter å pynte bakst på, og i tråd med høstcampens tech-tema skulle bakerverkene være inspirert av gamle og futuristiske elementer.

Musikk (instrumental)

På aktiviteten «Musikk instrumental» fikk deltakerne mulighet til å spille og «jamme» på instrumentet sitt sammen med andre musikkglade ungdommer.

Musikk (vokal)

På denne aktiviteten opplevde deltakerne dager full av musikk, sang og performance.

Musikk (ProBackMusic)

På “ProBackMusic”-aktiviteten fikk deltakerne mulighet til å lage musikk med sin PC. Det ble lagt til rette for at alle, både nybegynnere og erfarne, fikk oppleve noen morsomme og uforglemmelige campdager.

Musikk (studio)

Deltakerne på denne aktiviteten ble med i studio og lærte om den spennende prosessen fra vokalopptak til sluttmiks. Høydepunktet ble historiens første «BUK Music Games» på lørdagen under campen.

Ridning

Deltakerne på ridning fikk på tilpasset nivå oppleve to fine dager på hesterygg sammen med andre hesteinteresserte.

Sportspakken

På sportspakken kunne deltakerne velge mellom mange ulike aktiviteter og turneringer. Det var tre hovedaktiviteter: volleyball, fotball og padle. I tillegg var det også bordtennis- og innebandyturnering.

Villmark

Deltakerne på villmark fikk oppleve alt fra øksekast, skyting med pil og bue, leirdueskyting, ATV-kjøring, paintball og støkkjakt til tilberedning av vilt og fisk.

4.3. Åpning av campen

Klokken hadde kun akkurat blitt 19:00 da lyset i storsalen på Oslofjord ble slukket og nedtellingen fra 10 begynte. De 3700 ungdommene som denne helgen var samlet til BUK Høstcamp 2021 begynte straks å telle ned etter hvert som tallene på storskjermene gikk nedover. Jubelen brøt ut med en gang tallet 0 kom til syne på skjermen og campen offisielt var skutt i gang.

Under åpningsfesten fredag kveld fikk ungdommene høre en inspirerende tale ut ifra Lukasevangeliet, der det blant annet står om det Jesus sa i en lignelse: «Men når Menneskesønnen kommer, mon han da vil finne troen på jorden?».

Hadde du sett utover storsalen på dette tidspunktet ville du sett et kanskje litt uvanlig syn; nesten 4000 ungdommer, en fredags kveld, sitte lyttende og interesserte til budskapet om å kjempe for å bevare troen sin. Lyttende til budskapet om å leve et liv helt for Jesus.

Åpningskvelden bød også på flere filmer, en morsom quiz og avslutningsvis en fremførelse av «campsangen» som fikk alle deltakerne til å dra frem mobilen og skape en helt magisk stemning underveis med tusener av blinkende lommelykter.

4.4. Temakveld: å ha et sted å samles

I tillegg til de mange aktivitetene fikk deltakerne også oppleve en innholdsrik temakveld om hvordan generasjon etter generasjon har kommet til Brunstad og har bygget opp stedet fra en gammel gård i 1956 til et flott stevnested den dag i dag.

I løpet av kvelden fikk deltakerne høre mange spennende historier, blant annet fra den gangen stedet bare var en primitiv campingplass. Det ble også vist flere filmer som viste utviklingen i årenes løp. Flere deltakere medvirket også i filmer, der de fortalte hva stedet hadde betydd for dem personlig.

4.5. Avsluttende ungdomsmøte

Som avslutning på campen samlet alle deltakerne seg til et ungdomsmøte, der de fikk høre om å ha et rent hjerte som det står om i Matteusevangeliet: «Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud». På møtene i BCC er ordet alltid fritt og mange ungdommer benyttet derfor også anledningen under denne samlingen til å gi sitt vitnesbyrd.

5. Nøkkeltall og campstatistikk

5.1. Deltakerstatistikk

Antall påmeldte deltakere på høstcampen var 3700 i alderen fra 13 år og oppover.
I tillegg til de 3700 som var samlet på OCC fulgte ytterligere 3000 medlemmer med online.

5.2. Deltakeravgift

Deltakerprisen dekker overnatting, mat, aktiviteter og programelementer, med andre ord «all inclusive».

Lokalforeningene faktureres med følgende pris per deltaker:

Pris O18NOK 3.600,-
Pris U18NOK 2.000,-
Online deltakelseNOK 600,-

Deltakere fra land med lav kjøpekraft får rabatt etter en vurdering av det enkeltes lands kjøpekraft. En lang og kostbar reise tas også med i betraktning.

Land Prisjustering i %
Aruba, Australia, Israel, Singapore25%
Slovenia45%
Tsjekkia, Hellas, Italia, Kuwait, New Zealand, Sør Afrika, Spania50%
Estland, Polen55%
Argentina, Kroatia, Litauen, Russland65%
Romania75%
Bosnia og Herzegovina, Brasil, Brasil, Chile, Hong Kong, Peru Shanghai, Shenzen80%
Egypt, Makedonia, Serbia, Ukraina, De Forente Arabiske Emirater85%
Kongo, India, Indonesia, Malawi, Paraguay, Sri Lanka90%
Kamerun, Etiopia, Kenya, Moldova, Uganda, Zimbabwe95%

5. Frivillig innsats

Mange praktiske oppgaver som mat, rengjøring, vakthold, søppelplukning, teknisk rigg og rigg før, under og etter campen måtte utføres for å kunne gjennomføre campen.

Disse skiftene ble hovedsakelig bemannet av frivillige som ønsket å hjelpe til med gjennomføring av campen. På høstcampen jobbet nesten 700 frivillige med å bemanne skift som til sammen løp opp i 3000 timer. Utover de flere hundre frivillige som jobbet med de praktiske oppgavene før, under og etter campen, jobbet også de nesten 2000 påmeldte mentorer tusenvis av timer i forbindelse med gjennomføring av campen.

5.1. Mentorarbeid

Et av BUKs formål er å fremme omsorgsarbeid, og her spiller mentorene en viktig rolle.

De mange tusen frivillige mentorer i BUK verden over er helt essensielle for at vi kan lykkes med vår visjon og ikke minst gjennomføre campene.

Hver eneste uke bruker mentorene uegennyttig timevis på omsorgsarbeid og aktivitetstilbud for de yngre ungdommene, for at ungdommene kan bruke både evnene sine og tiden og energien sin til noe godt. Under campene sørger mentorene blant annet også for at de yngre ungdommene skal få trygge og positive campopplevelser. Gjennom mentorene knyttes altså gode vennskapsbånd på tvers av aldre og interesser – noe som har vært medvirkende til å skape et sterkt fellesskap og samhold ikke bare rundt om i lokalforeningene, men også på campene. Dette understøttes også av resultatene fra BUKs medlemsundersøkelse fra 2021 der rundt 95% av medlemmene svarte at de opplever bra eller svært bra fellesskap både på campene og i lokalforeningene sine.

Ved påmelding til camp velger deltakerne over 18 år om de ønsker å melde seg på som mentor eller deltaker. Melder de seg som mentor betyr dette at deres primære oppgave under campen er å ivareta en eller flere yngre deltakere og sørge for at de har det godt og trives. Oppgavene er alt fra at de får nok søvn, kommer til måltidene, husker å pakke med riktig utstyr og kommer på aktivitetene, til å være gode omsorgspersoner og eksempler for dem. Mentorene deltar selv i aktivitetene og følger også hele programmet, men det ligger mye uegennyttig frivillig innsats i mentorarbeidet.