1. Forord
Da det ble klart utover våren at koronasituasjonen ble langvarig og restriksjonene ikke ble lempet på, bestemte Brunstad Ungdomsklubb seg for å lage et ekstra tilbud til sine medlemmer i form av en mini-camp i pinsehelgen, søndag 31. mai. Alle tiltak som skapte samhold og positive opplevelser i fellesskap var kjærkomne siden mange av de sosiale arenaene ungdommene vanligvis møtes på, var begrenset eller lukket ned.
Visjonen for campen var å skape en følelse av å være sammen og skape en mest mulig lik opplevelse verden over. Campen var videreutviklet på Online Camp-konseptet som ble lansert til Påskecampen. Nytt for pinsecampen var at BUK Sentralt sendte ut et inspirasjonshefte med forslag og tips til hvordan campen kunne gjennomføres på en god måte. Det var informasjon om program og aktiviteter, og inspirasjon til dekor og mat. Formålet med informasjonsheftet var å inspirere lokalforeningene til å arrangere en fantastisk dag for sine medlemmer, og med mest mulig lik gjennomføring var målet å skape samhold og styrke fellesskapsfølelsen verden rundt.
Campdagen inneholdt tre tv-sendinger, ti aktivitetstilbud og flere spennende konkurranser og challenges som alle deltakerne kunne prøve seg på.
Et av høydepunktene var en internasjonal grillfest med opplegg til en hyggelig bålkveld etterpå. En stemningsfull tv-sending med musikk, interessante samtaler og gode historier kickstartet kvelden.
2. Sentralt program
BUK Sentralt ønsket å definere rammene for dagen, både for å sikre en mer lik opplevelse for alle deltakerne og god kvalitet i gjennomføringen. BUK Sentralt har kompetanse og erfaring med å arrangere ungdomscamper, og ønsket derfor å støtte lokalforeningene i gjennomføringen. Derfor utarbeidet BUK Sentralt et innholdsrikt informasjonshefte som bygde på BUKs formål og de fire formålsdimensjonene, åndelig, personlig, fysisk og sosial utvikling. I heftet var det retningslinjer for hvordan campen skulle gjennomføres både med profilering, HUB og aktiviteter. Ved at alle lokalforeningene og tilknyttede klubber i utlandet arbeidet ut fra informasjonsheftet kunne BUK Sentralt garantere en fantastisk campopplevelse for alle ungdommene som deltok.
3. Lokal gjennomføring
Selv om BUK Sentralt utformet programmet og satte rammene, var det lokalforeningene som sto ansvarlige for gjennomføringen. På denne måten ble konseptet en hybrid camp. I forveien ble de lokale foreningene informert gjennom et felles webinar. BUK sentralt var ellers behjelpelige til å besvare spørsmål som dukket opp underveis. Lokalforeningene løste oppgaven på forskjellige måter, ut fra lokale forhold og rammer. Felles for alle var god stemning, med gode opplevelser og masse fellesskap.
4. HUB
HUB er et sted som ungdommen naturlig samles, med hyggelige rammer som innbyr til sosialt fellesskap. HUBen er et sentralt samlingspunkt i campen hvor det tilbys forskjellige aktiviteter. Informasjonsheftet gav klare føringer for utforming, profilering og aktivitetstilbud i HUBen for å gjenskape den gode stemningen ungdommene kjenner fra camp.
5. Smittevern
I Norge skulle lokalforeningene forholde seg til smittevernsveilederen til NKR (Norges Kristne Råd) som er bransjestandard for arbeid med aktiviteter for barn og unge. BUK Sentralt gjorde det klart at lokalforeningene hadde det fulle ansvar for å sette seg inn i, og følge opp på smittevernregler gjeldende for deres land/område. Situasjonen var forskjellig fra land til land, men informasjonsheftet inneholdt en generell smittevernveileder som hjalp lokalforeningene og klubbene i utlandet til å gjennomføre arrangementet på en forsvarlig måte i henhold til myndighetenes anbefalinger i deres land og område.
6. Nøkkeltall og campstatistikk
6.1. Deltakeravgift
Det var ingen deltakeravgift for Pinsecampen, og alle ungdommene kunne kostnadsfritt følge med på sendingene fra Brunstad TV og få tilgang til nettsiden med aktiviteter, konkurranser og programoversikt.
Utgifter til avvikling av campen lokalt er ikke beregnet i denne rapporten.
6.2.Deltakerstatistikk
Det foreligger ikke eksakt deltakerantall, da BUK valgte at campen skulle være kostnadsfri for alle sine medlemmer og tilknyttede utenlandske klubber. På bakgrunn av tall for Online Påskecamp estimeres deltakerantallet til 6450 ungdommer.
7. Frivillig innsats
7.1. Mentorer
For ungdom over 18 som har lyst og mulighet, får tilbud om å være mentor i sin lokalforening. Mentorene er avgjørende for å lykkes med campene. De skal omsette program og ideer i praksis, og skape en god og inkluderende atmosfære for de yngre deltakerne. Foruten alt det praktiske arbeidet som kreves i forkant, under og etter camp, er omsorgsarbeidet en stor del av rollen. En camp med lokal gjennomføring ga gode muligheter for alle mentorene å bidra. Med så mange forskjellige
oppgaver var det behov for forskjellige kompetanser og evner.
7.2. Prosjektgruppe
I hver lokalforening ble det satt ned en prosjektgruppe som sto for gjennomføringen. De mottok informasjon fra BUK Sentralt, og hadde muligheten for å rådføre seg med dem underveis. Alle lokalforeningene hadde mulighet for å kommunisere med hverandre via en felles plattform, og kunne dele tips og spørsmål her.
7.3. Smittevern
En ekstra oppgave var å ivareta smittevern på en forsvarlig måte. Det krevde dokumentasjon av deltakende personer og gode rutiner for renhold og håndhygiene. Det var en ansvarlig i hver lokalforening som satte seg inn i denne oppgaven og ivaretok den gjennom hele campdagen sammen med frivillige medhjelpere.
7.4. Aktiviteter
For å lage felles aktiviteter til camp kreves det både kompetanse og erfaring, men også masse kreativitet og mange timers innsats i planlegning og utforming. De aktivitetsansvarlige planlegger aktiviteter og tilbud som passer til målgruppen, som kan gjennomføres uansett hvor du er i verden uavhengig av tilgang på ressurser og økonomi. Alle aktivitetene hadde flere videoer som var innspilt på forhånd, og flere hadde livestreams i løpet av dagen. Hver aktivitet hadde en chat alle deltakerne meldte seg inn i, og her kunne de legge ut bilder og skrive sammen.
8. Campens program
Programmet inneholdt fire direktesendinger fra Brunstad TV, og la ellers opp til felles måltider og aktiviteter i lokalforeningene utenom.
8.1. Livesendinger
8.1.1. Kick-off
Sendingen markerer den felles starten på dagen med god stemning, informasjon, musikk og forkynnelse av Guds ord. Sendingen er en god start på dagen, og gudstjenesten setter fokus på grunnlaget for at vi samles, og setter tankene inn på gode spor.
Videre fulgte informasjon om dagen, og seerne fikk et glimt at hva de kunne vente seg i kveldens sendinger.
Til sist ble BUK Merch lansert med klær i freshe farger med BUKs egen logo på. Det ble åpnet for at alle ungdommene som er tilknyttet BUK rundt om i verden å bestille de produktene de ønsket gjennom en egen webshop.
8.1.2.Ungdomsgudstjeneste
Budskapet var skreddersydd til ungdommen, og sang og musikk understøttet innholdet. Ungdommene fikk høre om å bruke sin tid riktig, å bruke sin tid på å bli frigjort fra synden,
og leve livet etter Guds vilje. De ble styrket til å tro på at de har muligheter til å seire over synd, uansett hvem man er og hvor man kommer fra. Gud gir kraft og hjelp til dem som tror på Ham.
Mange ungdomsarbeidere fra Norge og utlandet som kom med personlig vitnesbyrd om at de har fått tro på at de kan leve et liv i seier, og at det har gjort dem lykkelige. De er forbilder for mange yngre ungdommer som blir inspirert til å leve samme liv.
8.1.3.Sommerkveld
Visjonen for sommerkveldsendingen var å markere starten på sommeren hvor man ofte samles rundt bål og deler gode historier og synger sanger man kjenner. Studio var rigget opp med stemningsfullt lys, puter, tepper og fylt opp med ungdommer som bidro aktivt med i sendingen med spørsmål til gjestene i studio. Det ble det sunget kjente sanger og fortalt spennende historier fra misjonsreiser og BCCs historie. Sangene var tatt fra BCCs familiesangbok som er oversatt til mange språk og kjent for medlemmene verden over, så alle kunne være med og synge.
Etter en times sending var det naturlig å fortsette med samling lokalt, hvor det var plass til gode samtaler som knytter hjertene sammen, og skaper de gode minnene.
8.1.4.E-sportfinaler
Det er et tilbud for de interesserte, og de som ville kunne følge med i spennende finaler fra spill som hadde foregått hele dagen. Med engasjerte og dyktige kommentatorer i studio ble det en underholdende sending for de som fulgte med.
9. Aktiviteter
Lokale ressurspersoner og ildsjeler utformet og forberedte aktivitetene til campen. Alle aktivitetene lå tilgjengelige på en nettside som lansert en uke før campen. Her kunne deltakerne lese om hver aktivitet før de bestemte seg for hvilke aktiviteter de ville gjøre. Mentorene kunne deretter forberede til de forskjellige aktivitetene og handle inn det som trengtes. Videre kunne man melde seg inn i en chatgruppe for aktivitetene og få mer info der.
Spesielt for Pinsecampen var deltakelse fra over 600 ungdommer fra forskjellige land i Afrika. For at resten av medlemmene i verden kunne bli kjent med dem, var de aktivt med i utformingen av flere aktiviteter, som var inspirert av det afrikanske kontinent. Man kunne blant annet lage sør-afrikansk mat og lære en tradisjonell afrikansk dans, og flere av instruksjonsvideoene var laget i Afrika.
For de forskjellige aktivitetene var det tutorials, konkurranser og instruksjoner slik at alle kunne utføre dem. På alle aktivitetene var det mulighet for å delta i et chatforum med alle deltakerne og aktivitetsansvarlige hvor man kunne dele og få inspirasjon.
9.1. Media
Her kunne man blant annet lære å lage vlog – en videoblogg, og det lå tilgjengelig flere tutorials i «After Effects», som er et gratis program for å lage videoeffekter.
9.2.Foto
I denne aktiviteten fikk man opplæring i å ta gode portrettbilder, samt bli bedre til å redigere bilder i bilderedigeringsprogram. På chatforumet sendte medlemmene resultatene inn, og de kunne inspirere og gi tips til hverandre.
9.3.Kreativ
Blomstertema preget denne aktiviteten, og blant annet kunne man lære å binde sin egen blomsterkrans, lage blomsterbukett og lære å dekorere et festbord med blomster, lys og servietter. Det var tutorial om hvordan man kunne støpe egne krukker i sement, og knytte makramé som den nye blomsterkrukka kunne henges opp i. I det hele tatt et gjennomført tema.
9.4.Villmark
Villmark hadde satt sammen en spennende video, «Extreme Nature», som inneholdt reportasjer, tutorials og villmarkstips. Sendingen startet med en reportasje fra en forening i Kisumu, Kenya, hvor de er på safari, og vi får se mange eksotiske fugler og dyr. Ellers fikk man tips fra eksperter på øksekast, bueskyting, båltenning i naturen og oppskrift på fyrstikkrakett – med andre ord, noe for friluftsentusiastene.
9.5.Trening
Treningsaktiviteten bød på 2 økter, med forskjellig karakter. Den ene var en kombinasjon av styrke og puls, og den andre var en økt med plyometrisk trening som forbedrer hurtighet, koordinasjon og spenst.
9.6.Musikk
Aktiviteten tilbød over 50 kurs innenfor sjangeren, og de hadde livesending hele dagen med blant annet challenges og konkurranser.
9.7. Dans
I danseaktiviteten var det spilt inn to tradisjonelle afrikanske danser som alle kunne prøve seg på. De ble forklart trinn for trinn, så alle kunne følge med.
9.8.Challenges
Det ble annonsert tre forskjellige utfordringer som alle ungdommene kunne prøve seg på. Det skaper en fellesskapsfølelse, og er en felles plattform hvor alle kan delta. Det var to fysiske utfordringer, men også en åpen kategori hvor man kunne vise fram et unikt talent man har. Utfordringene kunne man gjør når det var pause i programmet, og ga en mulighet til å gjøre noe utfordrende og morsomt sammen.