Søk
Close this search box.

Påskecamp 2022

9. april - 14. april

1. Forord

Kjære BUK-lokalforening,

Takk for en fantastisk påskecamp, og for tilliten dere viser oss gang på gang.

Tilbakemeldingene viser at campene er av stor betydning for deltakerne, både i deres åndelige og personlige utvikling. Campene gir ungdommene en unik mulighet for å dyrke sine interesser og være med likesinnede i et positivt miljø, hvor de blir veiledet i å leve et personlig kristenliv. Vi arbeider dedikert for å skape nye høydepunkter og gjenskape fellesskapet for hver camp, og deltakerne inspirerer oss til å gjøre en ekstra innsats.

Takk for den enkelte mentors uegennyttige innsats som skaper de trygge rammene, og for den enkelte lokalforenings bidrag i aktivitets- og innholdstilbudet.

Denne rapporten gir et overblikk over campens innhold og nøkkeltall. Vi håper den kan komme dere til nytte.

Lykke til med det lokale arbeidet, og vi gleder oss til å se dere igjen på neste arrangement!

Med vennlig hilsen

Peter Tischhauser
Daglig leder, Brunstad Ungdomsklubb

Morten Kristoffersen,
Styreleder, Brunstad Ungdomsklubb

2. Innledning

Påskecampen har alltid vært BUK-årets største høydepunkt, men som følge av pandemien var det nå tre år siden sist gang, i 2019. I forkant av Påskecampen i 2020 ble det satset mer ressurser på arrangementet enn noen gang tidligere, og det store høydepunktet skulle være en helt spesiell temakveld. Da koronaepidemien slo bena under disse planene, ble de spart og videreutviklet for å bli brukt når det ble mulig å samles til fysisk camp igjen. Det ble i år, i 2022. Vi kan trygt si at denne campen var noe helt spesielt, og en camp mange ungdommer hadde gledet seg ekstra mye til.

En av visjonene for årets camp og temakveld var å skape opplevelsen av å være i Jerusalem i år 33. Det var lagt mye tid og forberedelser i å gjøre campområdene så autentiske som mulig. Deltakerne ble budt velkommen til Oslofjord av statister som viftet med store palmeblader, de spiste i store tipi-telt i hjertet av campområdet, og flere hundre frivillige bidro som statister, flammesjonglører og historiefortellere. Det var til og med leid inn en kamel og flere andre dyr; alt for at deltakerne fikk være med på en spennende tidsreise tilbake i tid.

5.000 deltakere fra 30 land fikk være med på en historisk reise tilbake i tid denne påsken.

Etter flere års ventetid fikk de også endelig møte gode venner fra fjern og nær igjen, og de fikk være med på et bredt spekter av aktiviteter og underholdning gjennom de fem campdagene. Viktigst av alt; ungdommene kunne endelig samles om troen sin igjen, som er det som virkelig binder dem sammen på tvers av landegrenser og forskjellige kulturer.

3. Campens Program

Programmet gjenspeilet som alltid de fire formålsdimensjonene i BUKs visjon, og programelementene var derfor kombinert slik at det ble god variasjon mellom aktiviteter, underholdning og inspirasjon til å leve som en kristen ungdom.

BUKs formål handler om å spre den kristne tro og lære blant ungdom over hele verden slik den er definert i Brunstad Christian Churchs (heretter BCC) trosgrunnlag, og derfor er trosoppbyggelsen grunnlaget i mange programelementer. Videre bidrar programmet til å fremme trosfellesskap og erfaringsutveksling mellom ungdommer fra hele verden.

De fire formålsdimensjonene åndelig-, fysisk-, personlig- og sosial utvikling står helt sentralt i tilbudet til de unge, og ungdomscampene som arrangeres fire ganger i året er en stor del av dette arbeidet. Programmet på campene inneholder alltid elementer fra alle de fire formålsdimensjonene. På påskecampen fikk deltakerne oppleve et inspirerende kristent innhold gjennom fire av de fem kveldsprogrammene hvor fokuset var på åndelig utvikling.

På dagtid kunne deltakerne velge mellom 20 ulike aktiviteter, les mer på side 15-18.

4. Sentralt organisert program

BUK sentralt utvikler konsept, program og innhold for hver camp.  Selve avviklingen av campene skjer i tett samarbeid med lokalforeningene, som på ulike måter bidrar med å utføre planene og realisere konseptene. Lokalforeningene fra Nordtyskland, Oslo og Grenland bidro på ulike måter i forberedelsene og gjennomføringen av årets Påskecamp og har lagt tusenvis av timer ned i dette arbeidet. Vi retter en stor, hjertelig takk til dem for det!

4.1 Åpning av campen

Spenningen var nesten til å ta og føle på i Oslofjord Arena denne lørdagskvelden, hvor tiden endelig var kommet for å sparke i gang BUK Påskecamp 2022!

Ungdommer fra Canada åpnet med den velkjente campsangen «This is The Place» som blant annet handler om samholdet mellom ungdommene i BUK verden over, og om at campene er et felles sted BUK-ungdommene føler seg hjemme i.

Første del av åpningen var en trosstyrkende del med korte taler og sanginnslag. Forstander i BCC, Kåre J. Smith, ønsket innledningsvis alle ungdommene hjertelig velkommen og uttrykte stor glede over endelig å se alle ungdommene tilbake i Norge.

Etter den trosoppbyggende delen ble lyset i arenaen dempet, og et sceneshow begynte.  

Alt man kunne høre var lyden av lenker. Plutselig kom flere rader med fanger til syne, som inntok scenen. En solist trådte frem på scenen og sang en sang med et kraftfullt budskap om jødene som før utfrielsen var fanger i Egypt. I overført betydning skulle sceneshowet og sangen symbolisere at vi som er kristne i dag tror på at Jesus kan frigjøre oss, og Han er vår frelser.

Fra sceneshowet under åpningen

Åpningen ble en innholdsrik start på campen og en liten forsmak på alt deltakerne hadde i vente de neste dagene.

4.2 Temakveld «Påsken år 33»

Søndag var dagen hvor over to års planlegging og arbeid med temakvelden om «Påsken år 33» ble virkelighet. Temakvelden, som den var tenkt tilbake i 2020, skulle egentlig ha markert avslutningen på bibelstudieprosjektet «Hebreerbrevet» som BUK-ungdommene hadde vært engasjert med gjennom vinteren. Da temakvelden ble utsatt to år, rakk BUK-ungdommene å teste ut betaversjonen av spillet Bible X (Bible X Closed BETA), og temakvelden markerte derfor også avslutningen på dette spennende prosjektet som berørte flere av de samme temaene. BUK-ungdommene hadde vinteren 21/22 spilt seg gjennom de historiske begivenhetene som utspilte seg i Jerusalem i år 33, og som viste seg å endre verdenshistorien for alltid.

Påskebudskapet har nok aldri kommet så klart og levende frem for ungdom noen gang, som det gjorde nå under temakvelden på campen. Det ble tatt i bruk mange ulike virkemidler, blant annet helt moderne teknologi som 3D-scanning og hologrammer, kombinert med levende skuespill og filmer produsert kun for denne kvelden; alt sammen for å få frem påskebudskapet i ungdommelig drakt og gi ungdommene et levende innblikk i det som skjedde i påsken år 33, den første kristne påsken. Her snudde Jesu død på korset opp ned på jødenes påsketradisjon, og han ble vår frelser.

Fra sceneshowet under temakvelden

4.3 Jødenes påskehøytid «Pesach»

Etter programmet i storsalen var slutt, ventet det spennende opplevelse til deltakerne; de skulle nemlig få oppleve, og feire tradisjonell påske, den jødiske høytiden «Pesach».

Opp mot 400 vertsfamilier åpnet hyttene sine i Hagebyen på Oslofjord for ungdommene på campen, for å feire påskehøytiden med grillet påskelam og tradisjonelt israelsk tilbehør. Brødet var eksempelvis bakt av det Mosaiske trossamfunn i Oslo, etter tradisjonell jødisk oppskrift. Etter måltidet fortsatte kvelden med fest i gatene og prikken over i’en var et fakkeltog fra Hagebyen hvor ungdommene gikk i samlet flokk opp til festplassen og avsluttet kvelden med piknik, sang og musikk.

4.4 Ungdomsmøte

De siste to årene har de aller fleste ungdomsmøtene foregått online, men på den tredje campkvelden kunne vi endelig møtes til ungdomsmøte i storsalen på Oslofjord igjen.

Ungdomsmøtet bestod av korte, trosstyrkende taler og sanginnslag. Budskapet denne kvelden handlet om å følge i Jesus fotspor og å bli kjent med Jesus, vår frelser, som døde på korset for oss.

Unge solister under ungdomsmøtet mandag kveld

4.5 Fellesaktiviteten «Cone of Light»

På nest siste campdag hadde BUK lokalforeninger fra Nord-Tyskland arrangert en spennende fellesaktivitet for alle deltakerne. Denne fant sted i Oslofjord Arena, hvor deltakerne ved ankomst fikk utdelt et LED-armbånd. Under kickstarten til aktiviteten begynte armbåndene å lyse opp i fargene rødt, grønt og blått. Det viste hvilket lag deltakerne var på.

Leken var enkel: Det var gjemt «glow sticks» i tre forskjellige farger innenfor et definert område ute foran Arenaen. Målet var å finne så mange glow sticks som mulig i sin farge. Laget som ved avslutning hadde innsamlet flest glow sticks vant en gigantisk premie. Det var også andre spill-elementer som f.eks. baser for hvert lag hvor deltakerne skulle fylle gjennomsiktige sylindere med glow sticks etter hvert som de samlet dem inn. I en bank kunne man veksle glow sticks i en annen farge til sin egen farge: tre glow sticks i en annen farge ga en glow stick i egen farge. Det var også gjemt «glow rings» på området som utløste en heftig premie dersom man var så heldig å finne en av disse.

Etter spillets avslutning ble deltakerne overrasket med en livefremføring av en helt ny campsang og fellesaktiviteten ble avsluttet med 10.000 hender og LED-armbånd i været.

4.6 Avslutningsfest

Avslutningsfesten ble et verdig punktum på en historisk Påskecamp med flere trosstyrkende taler, en flott tilbakeblikksfilm og flere sanginnslag. I BCC er ordet på samlingene fritt, og flere ungdommer benyttet derfor muligheten til å takke for campen og trosopplæringen.


Kvelden fortsatte i Oslofjord Arena, hvor finalekamper i hockey, volley og futsal ble spilt.

4.7 Aktiviteter

Deltakerne på Oslofjord kunne velge mellom 20 spennende aktiviteter som i det følgende blir beskrevet kort. Hver aktivitet gikk enten over fire dager, altså hele campen, eller over to dager. Da kunne deltakerne velge to av disse og kombinere som de ønsket.

Gaming

Aktiviteten besto av miniturneringer over to dager for de som skulle videre på andre aktiviteter, og en lang turnering for de som bare hadde valgt gaming. Det var turneringer i blant annet League of Legends og Super Smash Bros, samt en kreativ Minecraft konkurranse.

Mellom slagene kunne deltakerne logge seg på BUK-Gaming sin Discord kanal og spille sammen med BUK-venner Worldwide.

Hockey-turnering

Hockey er tradisjonelt en sport som står sterkt på Påskecampen, og oppslutningen i år vitnet om nettopp dette. Det ble leid 6 ishaller i området for at alle skulle få spilt sine kamper. Det stilte lag fra lokalforeningene, men det var også mulighet for å komme på mix-lag dersom lokalforeningen ikke kunne stille eget lag. Finalene ble avholdt med tusenvis av entusiastiske publikummere som lagde elektrisk stemning inne på Oslofjord Arena.

Volleyball-turnering

Volleyball-turneringen var for både gutter og jenter, i tre aldersklasser. Her var det også mulig å melde seg på mix-lag dersom man ikke kunne stille et helt lag fra en lokalforening. Kampene pågikk inne i den store hallen på Oslofjord Arena. Spillegleden var til å ta og føle på, og både tapere og vinnere var i godt humør. Finalene ble også spilt med publikum som heiet på sitt favorittlag.

Futsal-turnering

På Påskecampen ble det endelig futsal-turnering for både gutter og jenter. Turneringene gikk over to dager, hvor ungdommene også kunne delta på en annen aktivitet i tillegg til denne. Her ble det også spilt spennende og intense finalerunder den siste dagen under campen!

Den kuleste gruppen

Den kuleste gruppen består av deltakere som har en form for funksjonsnedsettelse, som blir ekstra godt fulgt opp under campene. Den kuleste gruppen fulgte opplegget til Multi-interesse pakka. Der fikk de oppleve flere morsomme aktiviteter som aking, sightseeing, de lagde egen sjokolade, sang karaoke og mye mer! Alle deltakere hadde med egen mentor som fulgte dem på aktivitetene.

Håndball

Håndball er en forholdsvis ny sportsgren på BUK-camper, derfor var løpet lagt opp litt annerledes enn i de andre sportsturneringene. Første dag var en håndballskole hvor deltakerne trente håndball, lærte forskjellige teknikker og gjennomførte mange spennende og morsomme treningsøkter under god veiledning. Dag to ble det arrangert turneringer mellom de ulike lagene. Det var mulig å melde seg individuelt på og bli satt på et mix-lag. Her var det gode muligheter for å lære seg håndball fra bunnen av.

Multi interesse pakke

Pakka var for deltakere som ikke har en veldig definert interesse eller hobby, men som liker litt av alt. Multi-pakkens innhold på Påskecampen var blant annet tur til akebakken, oppfinnelse av egen sjokoladeplate, kino, gaming, kreativt verksted, samt sightseeing i flotte omgivelser! Aktivitetene var korte slik at deltakerne rakk å være med på mest mulig.  

Turpakke

Turpakka var et to-dagers opplegg hvor gruppa gikk en fjelltur den første dagen, og en roligere gåtur med litt aktiviteter underveis på dag to. Det ble god tid til samtaler i løypa, og en kopp kakao i pausene.

Sportspakke

Sportspakka var en kombinasjon av mini-mixturneringer i både innebandy og padel. Padel er blitt en ny folkesport på kort tid, og ungdommene i BUK er alltid klar for å prøve nye ting. Det var mix-lag, men arrangørene sørget for at ungdommene kom på lag med venner fra sin egen BUK-forening. For å holde varmen mellom kampene ble det gitt mulighet til spille ping-pong, minigolf og basketball.

Airsoft

Her fikk deltakerne utdelt kamuflasjetøy, hjelm og hvert sitt Airsoft gevær – altså ikke noe for de skvetne typene! Aktiviteten foregikk ute i skogen, og det var lagt opp til ulike sjangre av «games», som for eksempel TDM, King of the Hill, Search and Destroy og Capture the Box.

Klatring

Det var klatring både innendørs og utendørs med et variert program som passet for både nybegynnere og erfarne. For de erfarne klatrerne ble det arrangert konkurranser og showklatring.

Skating

Aktiviteten innebar masse god stemning, konkurranser og mange lærte nye triks. Det ble delt ut fete premier. Aktiviteten var tilpasset den enkelte deltakers nivå, og det var ingen krav til tidligere erfaring. Alle kunne komme og delta med rullebrett, rulleskøyter eller sparkesykkel, og lære av hverandre.

Foto

Fotografering handler like mye om å fange øyeblikk og stemninger, som fototekniske ferdigheter. På denne aktiviteten fikk deltakerne lære å bruke kameraet sitt, se motiver og redigere bilder. Aktiviteten ble ledet av dyktige fotografer.

Video

Denne aktiviteten passet for dem som er interessert å fange god stemning gjennom kameralinsen. Her fikk de mulighet til å utvikle seg som videograf ved lage en tilbakeblikksfilm fra årets Påskecamp. Arrangøren kunne melde fra om masse god stemning og mange gode blinkskudd. De siste timene var intense for å legge en siste hånd på verket før premieren i storsalen siste dagen.

Animasjon

Denne gangen fikk deltakerne mulighet til å velge mellom tre helt forskjellige animasjonsstiler;

2D-animasjon, 3D-animasjon og Frame by Frame. Mange kule, kreative og morsomme animasjoner ble lagd av deltakerne gjennom campen.

BUK Koding

Å kunne hoppe inn i et alternativt univers ved hjelp av et VR-headset, har blitt stadig mer tilgjengelig for folk flest. På BUK Koding fikk deltakerne muligheten sette seg inn i hvordan det hele virker, og hvordan man kan lage et slikt univers.

ProBack Music

ProBackMusic (PBM) var aktiviteten for ungdom som digger elektronisk musikk. Her fikk de lære seg studio-produksjon, som ofte blir brukt til gaming, sport og film. Samtidig fikk de opplæring i å lage egne sanger, enten som hobby eller på profesjonelt nivå.

Vokal

Her dannet deltakerne et kor og fikk synge sammen med sine venner. Deltakerne ble bedre kjent med stemmen sin og fikk mange gode tips for stemmebruk og hvordan de best fremfører en sang.

Instrumental

Ungdommer som er glad i å spille og lage musikk fikk muligheten til å spille sammen som ett band. Aktiviteten bød på flere workshops og interessante masterclasses, for alt fra nybegynnere til eksperter, her var det noe for enhver. Bandet fremførte et musikkstykke på scenen på festen siste campdag.

Studio

Aktiviteten bød på noen spennende dager i studio-verden! Deltakerne fikk prøve å ta opp en sang helt fra starten av, og lærte hva som er viktig med opptak og miksing i et studio.

5. Nøkkeltall og campstatistikk

5.1 Deltakerstatistikk

Antall påmeldte deltakere på Påskecampen på Oslofjord var nesten 5.000 ungdommer i alderen fra 13 år og oppover. I tillegg fulgte nesten 2.000 med online.

5.2 Deltakeravgift

Deltakerprisen inkluderte losji, fullpensjon, adgang på alle felles arrangementer, samt aktiviteter hver dag.

Lokalforeningene ble fakturert med følgende pris per deltaker:

Pris O18NOK 8.500,-
Pris U18NOK 4.800,-
Online deltakelseNOK 900,-

Deltakere fra land med lav kjøpekraft får rabatt etter en vurdering av det enkeltes lands kjøpekraft, dette gjelder også onlinecamper.

LandPrisjustering i %
Aruba, Australia, Israel, Singapore25%
Slovenia45%
Tsjekkia, Hellas, Italia, Kuwait, New Zealand, Sør-Afrika, Spania50%
Estland, Polen55%
Argentina, Kroatia, Litauen, Russland65%
Romania75%
Bosnia og Herzegovina, Brasil, Chile, Hong Kong, Peru Shanghai, Shenzen80%
Egypt, Makedonia, Serbia, Ukraina, De Forente Arabiske Emirater85%
Kongo, India, Indonesia, Malawi, Paraguay, Sri Lanka90%
Kamerun, Etiopia, Kenya, Moldova, Uganda, Zimbabwe95%

6 Frivillig innsats

6.1 Mentorarbeid

Et av BUKs formål er å fremme omsorgsarbeid, og her spiller mentorene en viktig rolle.

De mange tusen frivillige mentorer i BUK verden over er helt essensielle for at vi kan lykkes med vår visjon og ikke minst gjennomføre campene.

Hver eneste uke bruker mentorene mange timer på omsorgsarbeid og for å legge til rette et aktivitetstilbud for de yngre ungdommene, slik at de kan bruke sine evner, sin fritid og sin energi på noe positivt. Under campene sørger mentorene blant annet for at de yngre ungdommene skal få trygge og positive campopplevelser. Gjennom mentorene knyttes gode vennskapsbånd på tvers av aldre og interesser – noe som har vært medvirkende til å skape et sterkt fellesskap og samhold ikke bare rundt om i lokalforeningene, men også på campene. Dette understøttes av resultatene fra BUKs medlemsundersøkelse fra 2021 der omkring 95% av medlemmene svarte at de opplever et bra eller svært bra fellesskap både på campene og i sin lokalforening.

Ved påmelding til camp velger deltakerne over 18 år om de ønsker å melde seg på som mentor eller deltaker. Melder de seg som mentor betyr dette at deres primære oppgave under campen er å ivareta en eller flere yngre deltakere og sørge for at de har det godt og trives. Oppgavene er alt fra at de får nok søvn, kommer til måltidene, husker å pakke med riktig utstyr og kommer på aktivitetene, til å være gode omsorgspersoner og eksempler for dem. Mentorene deltar selv i aktivitetene og følger også hele programmet, men det ligger mye uegennyttig frivillig innsats i mentorarbeidet.

Mentorene har selv valgt å leve et liv som personlig kristen, og gjennom de gode valgene de tar, blir de forbilder for de yngre og inspirerer dem til å leve samme liv.