Søk
Close this search box.

Sommercamp 2022

26. juli - 30. juli

Forord

Kjære BUK-lokalforening,

Takk for en fantastisk påskecamp, og for tilliten dere viser oss gang på gang.

Tilbakemeldingene viser at campene er av stor betydning for deltakerne, både i deres åndelige og personlige utvikling. Campene gir ungdommene en unik mulighet for å dyrke sine interesser og være med likesinnede i et positivt miljø, hvor de blir veiledet i å leve et personlig kristenliv. Vi arbeider dedikert for å skape nye høydepunkter og gjenskape fellesskapet for hver camp, og deltakerne inspirerer oss til å gjøre en ekstra innsats.

Takk for den enkelte mentors uegennyttige innsats som skaper de trygge rammene, og for den enkelte lokalforenings bidrag i aktivitets- og innholdstilbudet.

Denne rapporten gir et overblikk over campens innhold og nøkkeltall. Vi håper den kan komme dere til nytte.

Lykke til med det lokale arbeidet, og vi gleder oss til å se dere igjen på neste arrangement!

Med vennlig hilsen

Peter Tischhauser

Daglig leder, Brunstad Ungdomsklubb

Morten Kristoffersen,

Styreleder, Brunstad Ungdomsklubb

1. Innledning

BUK-ungdommer fra 34 ulike land var i slutt juli samlet på Oslofjord Convention Center (Oslofjord) til BUKs årlige sommercamp. Sommersola meldte for alvor sin ankomst på campens første dag, og ble værende til siste sekund – noe som virkelig satte prikken over i’en i forhold til de mange sommer- og utendørs aktiviteter som var planlagt under campen.

Kristen trosopplæring, omsorgsarbeid og inkludering i aktiviteter er en vesentlig del av campene, og her arbeider BUK for å gi vekst og utvikling for de unge deltakerne på fire ulike områder; åndelig-, personlig-, fysisk- og sosial utvikling. Under campene er det trosoppbyggelsen på kveldene som binder det hele sammen, og sommercampen var intet unntak.

Det ble en camp med mye forskjellig på programmet; et underholdningsshow i strandsonen, trosoppbyggende møter, konkurranse mellom BUK-lokalforeningene om tittelen «Universal BUK Games Champions 2022», en stemningsfull sommerkonsert, og ikke minst en gigantisk piknik som avslutning på fem minnerike campdager.

Alt dette kan du lese myr mer om i denne arrangementsrapporten for «Sommercamp 2022».

2. Campens program

Programmet gjenspeilet som alltid de fire formålsdimensjonene i BUKs visjon, og programelementene var derfor kombinert slik at det ble god variasjon mellom aktiviteter, underholdning og inspirasjon til å leve som en kristen ungdom.

BUKs formål handler om å spre den kristne tro og lære blant ungdom over hele verden slik den er definert i Brunstad Christian Churchs (heretter BCC) trosgrunnlag, og derfor er trosoppbyggelsen grunnlaget i mange programelementer. Videre bidrar programmet til å fremme trosfellesskap og erfaringsutveksling mellom ungdommer fra hele verden.

De fire formålsdimensjonene åndelig-, fysisk-, personlig- og sosial utvikling står helt sentralt i tilbudet til de unge, og ungdomscampene som arrangeres fire ganger i året er en stor del av dette arbeidet. Programmet på campene inneholder alltid elementer fra alle de fire formålsdimensjonene. På sommercampen fikk deltakerne oppleve et inspirerende kristent innhold gjennom fire av de fem kveldsprogrammene hvor fokuset var på åndelig utvikling.

På dagtid kunne deltakerne velge mellom 27 ulike aktiviteter, les hvilke på side 13.

3. Sentralt organisert program

BUK sentralt utvikler konsept, program og innhold for hver camp.  Selve avviklingen av campene skjer i tett samarbeid med lokalforeningene, som på ulike måter bidrar med å utføre planene og realisere konseptene. Lokalforeningene fra Groningen i Nederland, og Sandefjord og Østfold i Norge bidro på ulike måter i forberedelsene og gjennomføringen av årets sommercamp, og har lagt tusenvis av timer ned i dette arbeidet.

I tillegg til alle de frivillige timene som ble jobbet inn i forbindelse med forberedelsene til camp, samt alle omsorgstimene som de flere tusen mentorer la ned under campen, jobbet også mange frivillige med å bemanne ulike skift under campen. I alt ble det jobbet 2 275 frivillige skift, hvilket svarer til 7 385 frivillige timer.

3.1 Åpning av campen

Allerede før åpningsseremonien hadde startet, hadde flere forventningsfulle ungdommer i den fullsatte plenumsalen tatt opp lommelykten på mobilene sine for å sette campstemningen. Når lyset ble slukket, var det full jubel i salen, og en film med nedtelling kom på skjermene. Her talte hele salen med ned: 4, 3, 2, 1 – Sommercamp 2022 var i gang!

Videre på denne filmen ble det vist små klipp som illustrerte noe ikonisk fra forskjellige land. Jubelen ble stor da de ulike BUK-ungdommene fikk se sitt eget land på skjermene. Filmen ble avsluttet med at mange BUK-ungdommer kom marsjerende nedover amfiet med flagg fra alle de ulike landene som var påmeldt campen. De endte opp på scenen og fremførte sangen “This is the place”, mens de veivet høyt med de store flaggene. Ungdommene i salen veivet begeistret med armene i takt med flaggene. Teksten i refrenget gikk slik: “This is the place where we belong”, og skulle gi BUK-ungdommene følelsen av å være del av en større helhet; et internasjonalt BUK-fellesskap.

Senere ble det vist en film med glimt fra fjorårets sommercamp. Her fortalte ungdom hva de gledet seg til under campen. Noen gledet seg til å få oppleve noe stort sammen med vennene fra sin egen lokalforening, og noen så frem til å få nye venner. Kveldsarrangementene, temakvelden og aktivitetene ble også nevnt med stor forventning her.

Vi fikk også høre en trosoppbyggende sang fra flere BUK-ungdommer, etterfulgt av BCCs forstander, Kåre Smith, som kom opp på scenen og hilste med et hjertelig vink og “hallo” til alle BUK-ungdommene. Han ga ungdommen noen trosstyrkende ord, og ønsket dem noen gode og innholdsrike campdager.

Avslutningsvis fikk ungdommene en innføring i hva resten av kvelden skulle by på, i tillegg til en “teaser” om temakvelden neste kveld, hvor temaet ville bli “forventningens ånd”.

3.2 «BUK Flying Games»

Den beryktede konkurransen “BUK Flying games” ble et forrykende show spekket med mye fart og spenning, så vel som humor og kulturutveksling.

Det var en solfylt kveld ved strandsonen denne tirsdagen. Foran de mange stolrekkene som var rigget opp langs vannkanten for anledningen, stod en gedigen rampe omtrukket med BUK sin logo og teksten «Sommercamp 2022». Fra denne skulle representanter fra 18 deltakerland skli ned på en badering, hvor det gjaldt å ikke bare fly lengst eller høyest, men også ha et bra kostyme og heiarop.

Med en svær LED-skjerm hengende ned over vannet, og et kvalitetssikkert høyttaleranlegg, lå alt til rette for en publikumsvennlig showkveld med nærbilder og kommentarer fra de ulike lagene. Laget fra New Zealand introduserte eksempelvis hoppet sitt med et aldri så lite urbefolknings-rituale. Fra Sveits, som kalte seg «The Stinky Cheese», fikk vi en smakebit på jodling, mens Hong Kong hadde polstret seg ordentlig med et svært Pikachu-kostyme fra Pokémon. Italia, med sitt spektakulære hopp, bra kostymer og høye underholdningsverdi, var laget som stakk av med seieren til slutt.

3.3 temakveld «Forventningens ånd»

“Forventningens ånd” var overskriften på denne sommercampens temakveld.

Et fullsatt publikum av unge BUK-ungdommer møtte forventningsfulle opp for å høre mer om dette. Her fikk de en kort introduksjon fra kveldens programledere om at det å være i “forventningens ånd” handler om å forberede seg til dagen Jesus kommer tilbake.

Det ble vist flere filmer i løpet av temakvelden, og en spennende panelsamtale knyttet til temaet ble ledet av programlederne. Innimellom kveldens flere innslag fikk ungdommene også høre trosstyrkende sanger.

3.4 Ungdomsmøte

Torsdag kveld fikk ungdommen ta del i et kristent oppbyggelsesmøte. Her fikk man høre trosstyrkende ord om å bevare sitt hjerte rent. Vi fikk også fremført noen oppmuntrende og trosstyrkende sanger fra scenen, i tillegg til flere allsanger.

3.5 Fellesaktiviteten «Universal BUK Games»

Fredagen kl. 14.00 gikk nedtellingen på skjermen ved festplassen. Parallelt med en høy jubel fra publikum, hørtes en dyp fortellerstemme som presenterte årets felleslek for alle BUK-deltakerne. I dag skulle alle de ulike lokalforeningene fra alle land kjempe seg igjennom fem forskjellige konkurranser, med målet om å bli årets vinnere av Universal BUK Games.

Deltakerne fikk en innføring i spillereglene, i tillegg til en felles oppvarming ledet fra scenen, før de satte i gang med konkurransene rundt omkring på området. Stemningen var til å ta og føle på blant BUK-deltakerne, der de gikk lagvis hver til sin aktivitet iført fargerike t-skjorter.

Det var stor variasjon i de ulike konkurransene. På en post skulle hele laget f.eks. spille volleyball med gigantiske badeballer, mens på en annen skulle hele laget fraktes fra en side til en annen på svære tandemski. Rundt omkring på området var det også hengt opp forskjellige QR-koder som lagene kunne skanne for å samle ekstrapoeng utenom konkurransene.

Senere på kvelden var det klart for finale ved strandsonen. Her hadde publikum blitt delt inn i tre ulike soner som skulle heie på hver sin finalist. Finalistene var Grenland i Norge, Linnenbach i Tyskland og USA. Her måtte lagene kjempe seg gjennom en hinderløype i vannet. Det hele ble et forrykende publikumshow, og seieren gikk til Linnenbach.

3.6 Sommerkonsert

Fredag kveld kunne man høre vakre toner fra festplassen. Her fikk ungdommen oppleve en stemningsfull sommerkonsert, med både trosstyrkende sanger og festlige innslag tilrettelagt for allsang.

Musikalske personer fra flere ulike BUK-foreninger bidro med både stemme og instrumenter, og det hele ble en sommerlig og verdig avslutning på nok en vellykket campdag.

3.7 Avslutningskveld

Kvelden startet med en film med tilbakeblikk over alt ungdommene hadde fått oppleve gjennom campen. Her fikk man et innblikk i hva som hadde foregått på alle de forskjellige aktivitetene, så vel som stemningsfulle bilder av energiske, glade ungdommer fra alle verdens kanter. Etter filmen fikk vi både trosoppbyggende sanger og appeller.

Kvelden ble avsluttet med en gigantisk piknik i strandsonen som avslutning på fem minnerike campdager.

3.8 Aktiviteter

Deltakerne på sommercampen kunne velge mellom 27 ulike aktiviteter. Disser er listet opp under:

 • Airsoft
 • Animasjon
 • Beach Volleyball
 • Bootcamp
 • BUK Koding
 • Dans
 • Den kuleste gruppen
 • Downhill
 • Fotballturnering
 • Foto
 • Frerunning
 • Golf
 • Innebandy
 • Klatring
 • Maritim
 • Masterchef Grill
 • Multipakke
 • Musikk: Vokal
 • Musikk: Instrumental
 • Musikk: Proback Music
 • Musikk: Studio
 • Paintball
 • Skating
 • Sportspakke
 • Tegning/maling
 • Vannsport
 • Video

4. Nøkkeltall og campstatistikk

4.1 Deltakerstatistikk

Antall påmeldte deltakere på sommercampen på Oslofjord var nesten 4.900 ungdommer i alderen fra 13 år og oppover. I tillegg fulgte 2.445 ungdommer med online.

4.2 Deltakeravgift

Deltakerprisen inkluderte losji, fullpensjon, adgang på alle felles arrangementer, samt aktiviteter hver dag. Lokalforeningene ble fakturert med følgende pris per deltaker:

Pris O18NOK 8 500,-
Pris U18NOK 4 800,-

Deltakere fra land med lav kjøpekraft får rabatt etter en vurdering av det enkeltes lands kjøpekraft.

LandPrisjustering i %
Aruba, Australia, Israel, Singapore25%
Slovenia45%
Tsjekkia, Hellas, Italia, Kuwait, New Zealand, Sør-Afrika, Spania50%
Estland, Polen55%
Argentina, Kroatia, Litauen, Russland65%
Romania75%
Bosnia og Herzegovina, Brasil, Chile, Hong Kong, Peru Shanghai, Shenzen80%
Egypt, Makedonia, Serbia, Ukraina, De Forente Arabiske Emirater85%
Kongo, India, Indonesia, Malawi, Paraguay, Sri Lanka90%
Kamerun, Etiopia, Kenya, Moldova, Uganda, Zimbabwe95%